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DRAFT COMMENT LETTER

Comments should be sent to nsfo@nsfo.ru by May 21, 2007
 By electronic submission to the IASB website- iasb.org
May [date to be inserted later], 2007
Re: ED of Proposed Amendments to IAS 24 Related Party Disclosure: state-controlled Entities and the Definition of a Related Party
Dear Sir or Madame,
National Accounting Standards Board of Russia (NASB) appreciates the opportunity to submit comments on the ED of Proposed Amendments to IAS 24 Related Party Disclosure: state-controlled Entities and the Definition of a Related Party (hereinafter “the Paper”) and would like to express its support to the activities of the IASB aimed at improving the quality of the IFRS’s text and making its application more efficient by relaxing requirements for presentation and disclosure of information with limited usefulness.
The NASB members have considered the Paper and would like to state their principal consent with the changes to IAS 24 proposed therein. They believe that removal of overburdening disclosure requirements for state-controlled entities and improving the definition of the related parties will make the Standard under discussion more transparent and easy to apply. However, some minor inconsistencies and contradictions were noted by the NASB members and proposed for consideration by the IASB. The detailed comments and explanations are enclosed. 
Yours sincerely,
Mikhail Kiselev

Chairman

National Accounting Standards Board
Detailed comments to the
ED of Proposed Amendments to IAS 24 Related Party Disclosure: state-controlled Entities and the Definition of a Related Party

Question 1 – State-controlled entities

(a) Do you agree with the proposal to provide, in the circumstances described in this exposure draft, an exemption for entities controlled or significantly influenced by the state? If not, why? What would you propose instead and why?

Yes, we agree that an exemption should be provided to the several types of entities that are controlled or significantly influenced by the state. We also agree with the principle implied by the IASB that the entities which are under the common control of a state but are independent economically should not be required to make disclosures provided for related parties if there is no evidence that they transact under conditions other than those of arm’s length transaction. However, we believe that wording used by the Board to express this principle may appear to be to some extent ambiguous. Firstly, it may appear from the wording used in proposed paragraph 17A(a) that ‘associates of the state’ (the entities that are significantly influenced by the state) are considered to be related party to each other.  We understand that it was not an intention of the Board and therefore it may be useful to change the wording for better clarity. Secondly, proposed paragraph 17A in the sub-paragraph (b) states that “a reporting entity is exempt from the disclosure requirements of the paragraph 17 in relation to an entity if … there are no indicators that the reporting entity influenced or was influenced by, that entity”. This requirement will always be satisfied. Indeed, the entities only controlled by the state and not being members of the same group of companies by definition do not have any ability to influence each other, and only a state may influence them requiring to transact in a way as if they were related. Further examples provided in paragraphs 17B, 17C and 17D support this conclusion. Therefore the wordings of the paragraph 17A(b) should be amended in order to express this meaning. We can propose the following amendments to the proposed wordings for sub-paragraph 17A(b) (in the proposals the new text is underlined and deleted text is struck through):
“17A A reporting entity is exempt from the disclosure requirements of paragraph 17 in relation to an entity if:

(a) the entity is a related party only because the reporting entity is controlled or significantly influenced by a state and the other entity is controlled or significantly influenced by that state; and
(b) there are no indicators that the reporting entity a state influenced the nature, terms or amounts of the transactions between reporting entity and that entity during the period; and , or was influenced by, that entity.”
(b) Do you agree: 
(i) that an indicator approach is an appropriate method for identifying when the exemption should be provided for entities controlled or significantly influenced by the state; and

(ii) that the proposed indicators are appropriate? If not, why? What would you propose instead and why?
(i) We agree with the proposed indicator approach. 
(ii) Yes, we believe that proposed indicators are appropriate for the stated objective.
Question 2 – Definition of a related party

(a) The definition of a related party in IAS 24 does not include, for a subsidiary’s individual or separate financial statements, an associate of the subsidiary’s controlling investor. The Board has decided that it should be included, and thus proposes to amend the definition of a related party. The Board similarly proposes that when the investor is a person, entities that are either significantly influenced or controlled by that person are to be treated as related to each other. Do you agree with this proposed amendment? If not, why? What would you propose instead and why?

We agree with the proposed amendments, because we believe that in practice such information may be useful for users of financial statements analyzing relationships between subsidiaries and associates of the same controlling investor. Indeed, such relationships may be described as relationships between the group and associates controlled by this group, where subsidiary is an integral part. The same rationale may be used for the situation when an investor is a person.
(b) IAS 24 does not define associates of an entity as related parties. However, when a person has significant influence over an entity and a close member of the family of that person has significant influence over another entity, IAS 24 defines those two entities as related parties. The Board proposes to align the definition for both types of ownership by excluding from the definition of a related party an entity that is significantly influenced by a person and an entity that is significantly influenced by a close member of the family of that person. Do you agree with the proposed amendment? If not, why? What would you propose instead and why?
We agree with this proposal, as it introduces consistency in the treatment of associates of an entity and associates of close members of a family. 
(c) IAS 24 defines any entity over which a member of the key management personnel of the reporting entity has control, joint control or significant influence, or in which the member holds significant voting power, as related to the reporting entity. However, the converse is not true. Thus, when the entity that a person controls, jointly controls or significantly influences, or in which the person has significant voting power, is the reporting entity and that person is a member of the key management personnel of another entity, that other entity is not defined as related to the reporting entity. The Board proposes to remove this inconsistency by expanding the definition to encompass both situations. Do you agree with the proposed amendment? If not, why? What would you propose instead and why? 
We agree with the proposed amendment, as it will remove existing inconsistency. 
(d) Do you agree with the proposal to clarify the definition of a related party? Does the wording proposed capture the same set of related parties as IAS 24 at present (except for the amendments described in (a)–(c) above)? Do you agree that the proposed wording improves the definition of a related party? If not, why? What would you propose instead and why?
Yes, we agree that this definition need to be clarified and welcome the proposal of the Board to do so. However, we have noted that the revised definition looks like rules based rather than principles based. 
Question 3 – Definition of related party transactions

Do you agree with the proposal to clarify the definition of a related party transaction? If not, why? What changes would you propose and why?
Yes, we agree. The new definition is more clear and unambiguous.
Question 4 
Do you have any other comments on the proposals?
We have two additional points to note concerning other amendments proposed.
(a) Definition of close members of the family

We welcome the attempt of the Board to clarify the meaning of this definition by including in to the list of related parties not only domestic partner but also spouse of the person. But we can not agree with the wordings selected. We can foresee that it will create new problems with translation of this revised definition into other languages. Indeed, in many jurisdictions ‘domestic partner’ term usually does not include husband or wife, but is used to define two unrelated, unmarried adults who share the same household, see for example http://smallbusiness.findlaw.com/, therefore the wording proposed probably involve internal contradiction that may be not easy to translate and interpret in other languages. In order to remove this potential contradiction we would propose to change the wording of the sub-paragraph (a) of the close members of the family definition as follows (in the proposals the new text is underlined):
“(a) the person’s spouse or domestic partner (such as a husband or wife or equivalent) and children; “.
(b) Amendments to the paragraph 20
According to the Paper, it is proposed to add sub-paragraph (j) in paragraph 20 as following:

“(j) transactions or commitments to do something if a particular event occurs or does not occur in the future”. 

Considering this amendment the NASB members have noted that the wording as appears to be inaccurate and therefore not easy to translate and interpret in other languages. Indeed, if we consider the word ‘transactions’ as independent from the remaining part of the sentence, it may be treated as a requirement to disclose all transactions with related parties, including those specified in previous sub-paragraphs. Otherwise, if we consider the words “transactions to do something if a particular event occurs or does not occur in the future” as a whole it also sounds incorrectly because transaction is a past event and as such may not reference to the future. We understand that the IASB implies that not only commitments to do something if a particular event occurs or does not occur in the future but also transactions resulted from them should be disclosed. If it is a correct understanding then we would propose to change wording of the sub-paragraph (j) as follows (in the proposals the new text is underlined and deleted text is struck through):
“(j) transactions or commitments to do something if a particular event occurs or does not occur in the future or transactions resulted from such commitments”. 
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